Sommarhälsning från rektor

Publicerad: 2020-06-12 09:58:00

Nu har vi avslutat läsåret 2019/2020. Läsåret började fint med välkomnande av nya elever i årskurs 1, vandring för åk 2 och paddling för åk 3. Därefter följde som vanligt perioder av studier, utlandspraktik för åk 3 och APL här i Sandviken för åk 1 och 2. Höstterminen löpte på och våra elever arbetade hårt och intensivt precis som de brukar. Runt jul började det komma nyheter från Kina, om ett virus som spreds snabbt och dessutom skördade människors liv. Inte kunde vi då tro att detta virus skulle komma att bli en pandemi som påverkar ett helt jordklot. Jag hade inte i min vildaste fantasi trott av vi skulle vara tvungna att stänga ner vår skola och helt ställa om till digital undervisning. Vi vet alla hur det gick. Den 18 mars stängde vi gymnasieskolorna i Sverige. Från en dag till en annan fick våra elever bygga upp en vardag där undervisningen genomfördes via TEAMS och andra kanaler. I en fart, som så här i efterhand, känns helt osannolik tvingades vi bli experter på digital undervisning. Jag känner en enorm beundran och stolthet över vad elever, lärare och annan personal har åstadkommit. De har hittat sätt och lösningar som gjort att vi kunnat avsluta läsåret 2019/2020 trots att vi har haft en stängd skola.

 

Vi fått gjort avkall på en del saker vi på skolan i vanliga fall genomför, så som vår elevresa i årskurs 2 till en Sandviksite i Europa, vårterminens APL och även sommarjobb för åk 1 och 2. Vi kan nog alla hålla med om att detta känns väldigt tråkigt, men den förståelse som jag upplevt från eleverna är beundransvärd.

 

Det var länge osäkert hur våra elever i årskurs 3 skulle få genomföra sin student och inte heller den blev på det vis jag vet att de sett fram emot. Vi och eleverna gjorde dock det vi hade möjlighet till att göra, vilket resulterade i både studentmiddagar och studentceremoni med utspring. En sak är säker, vi kommer att minnas dessa studenter på många vis och givetvis även på grund av att de avslutade sin tid på gymnasiet mitt i en pågående pandemi.

 

Jag vill nu rikta ett stor tack till er alla och önska er en härlig sommar!

 

Med vänliga hälsningar,
Maria Edring
Rektor